Térdízületi tükrözés (arthroscopia)

A térdízületben sok olyan eltérés, sérülés alakulhat ki, mely endoszkópos műtéttel (térdízületi tükrözés, arthroscopia) kiválóan hozzáférhető és megoldható:

  • meniscus sérülés, szakadás
  • izületi szabadtest
  • a terhelési porcfelszín felrostozódása, porckopás
  • keresztszalag részleges vagy teljes szakadása

Mikor van szükség a műtétre? Ha vizsgálattal lágyrész (csúszóporc, keresztszalag) szakadás vagy ízületi szabadtest igazolódott, ha az ízületben sérülést követően jelentős mennyiségű bevérzés alakult ki. Kifejezett porckopás esetén a térdízületi tükrözés kevésbé hatásos műtét, ilyenkor általában már csak a térdízületi protézis beültetés ad végleges megoldást.

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és általában röntgen felvétel szükséges.

A beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik; mindkét módszer teljes fájdalommentességet biztosít a műtét során. Az operáció után néhány órával a beteg felkelhet; A műtétet egynapos sebészeti beavatkozás keretében legtöbbször elvégezhető.

A műtét során a térdízület két oldalán egy-egy pici metszést ejtünk, ezt portálnak nevezzük. Egyik portálon át egy speciális kamerával látjuk a térdízület belsejét, a másik portálon át pedig a megfelelő eszközökkel történik a beavatkozás.

A teljes felépülés a műtétet követően 3-6 hét. Azonban az operált térd már néhány nap múlva óvatosan terhelhető.

Mentés

Mentés