Csecsemőkori csípőficam

Csípőficam esetén a combfej nem a medencecsont vápájában, hanem abból kicsúszott helyzetben, a vápa felett helyezkedik el. A csípő ficama nem túl gyakori betegség, és legtöbbször már a születés pillanatában fennáll.

Gondos vizsgálattal a csípőficam nagy biztonsággal kiszűrhető. A csípőszűrés jelentősége
abban áll, hogy a nagyon korán (maximum 4 hetes korban) felismert és megfelelően kezelt csípő akár teljesen gyógyítható.

A csípőízületi diszplázia lényegesen gyakoribb betegség. Általában már a születéskor fennáll. A csípőízület nem teljesen normális alakban fejlődik, jellegzetes eltérések alakulnak ki a vápán és a combcsonton is. Fontos, hogy ilyenkor a combfej a vápában helyezkedik el, nem ficamos helyzetű. A csecsemő vizsgálata során több kisebb-nagyobb gyanújelek utalhatnak diszpláziára. Ha a vizsgáló orvosban felmerül ennek lehetősége, ultrahang vizsgálat szükséges.

A csípőszűrés azért fontos, mert a diszpláziának nincsenek olyan jellegzetes tünetei, mint a csípőficamnak. A korai kezelés megkezdése itt is igen fontos, mivel 3-4 hónapos korig a csípőízület igen rugalmas, a kezelésre rendkívül jól reagál.

A kezelés az ultrahangon észlelt eltéréstől függ.

Kisebb elváltozás csípőtornával teljesen gyógyítható.

Középsúlyos eltérés esetén terpeszbetétes nadrággal egészítjük ki a tornát.

Súlyosabb esetben bőr szíjazat (Pavlik-hám) szükséges, mely az alsó végtagokat a csípőízület fejlődéséhez legmegfelelőbb helyzetben tartja. A Pavlik hámmal történő kezelés időtartama annál rövidebb, minél hamarabb kerül felismerésre és kezelve az elváltozás.