Kezelések

Fontos tudnivalók a műtéti kezelés előtt:

A műtétek nagy többségét altatásban végezzük, azonban az alsó végtag műtéteit végezhetjük gerincvelő érzéstelenítésben is.

A kisebb műtétek előtt 1-2 héttel szükséges labor vizsgálatokat és EKG-t készíttetni.

Nagyobb műtétek esetében további vizsgálatok elvégzése is szükséges lehet, például: vércsoport meghatározás, vírus szűrés, mellkas röntgen felvétel.

A kész leletekkel általában a műtét előtt 1 héttel (egynapos sebészeti beavatkozásnál 1-2 nappal) a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológusnál kell jelentkeznie.

Amennyiben az Ön beavatkozását helyi érzéstelenítésben végzik, nem feltétlenül kell vérvétel és egyéb előzetes vizsgálat.
Bizonyos típusú gyógyszerek (pl. aszpirin, plavix) szedését 7-10 nappal a műtét előtt el kell hagynia a fokozott vérzés veszélye miatt, ezeket a gyógyszereket háziorvosa időben más típusú gyógyszerekre kell hogy cserélnje.

A kórházi befekvés nagyobb műtétek (pl. protézis beültetés) esetében általában a műtétet megelőző napon történik. Ez esetben nem kell éhgyomorra maradnia, szokásos gyógyszereit ebben az esetben beveheti.

Az egynapos műtéteknél a felvétel minden esetben a műtét reggelén történik. Fontos, hogy éhgyomorra maradjon, éjféltől folyadékot sem szabad fogyasztania!

Tudnivalók a kórházi kezelésről és bentfekvésről:

A műtétet követően a fájdalom csillapításáról személyre szabottan a kórház gondoskodik.

Műtétet követően általában 4-6 óráig nem fogyaszthat ételt és folyadékot.

Fontos tudnivalók a műtétet és hazabocsátást követő időszakra:

A hazabocsátás protézis beültetés esetén várhatóan 5-10 nappal a műtétet követően történik.

Láb és kéz korrekciós műtétei után 1-2 nappal, arthroscopia után szintén 1-2 nappal a műtétet követően hagyhatja el az osztályt.

Egy napos sebészeti beavatkozást követően általában a műtét napján (délután vagy legkésőbb este, helyi érzéstelenítéses műtét esetében akár 1-2 óra múlva) hazamehet.

Indokolt esetben éjszakai bennfekvés is szükséges lehet !

Hazabocsátás előtt minden esetben zárójelentését megkapja, ez a kórházi benntartózdokásának idejét pontosan tartalmazza fogja. Táppénz igény esetén a zárójelentést 3 napon belül el kell juttatnia háziorvosához, aki a további táppénzes ügyintézést elvégzi Önnek.

Amennyiben a műtét után további egyéni otthoni gyógytorna szükséges, az ehhez szükséges javaslatot zárójelentésének utolsó része tartalmazni fogja. E a javaslat alapján háziorvosa igényelheti meg önnek az otthoni gyógytornát.

Ha rehabilitációs igény merül fel a műtét után, akkor ezt önnek kell lehetőleg a műtétet megelőzően a fogadó rehabilitációs osztállyal egyeztetnie.

Fontos tudnivalók a műtéti kezelést követően:

Fájdalomra a műtétet követően csaknem mindig számítani kell.

A fájdalomcsillapító igény még hasonló műtéti kezelés esetén is igen eltérő lehet.

Nagyon fontos, hogy a műtét elvégzése után jelezze, hogy milyen erősségű fájdalmat érez, azért hogy a megfelelő erősségű fájdalomcsillapítóval elláthassuk Önt.

A hatásos fájdalomcsillapító gyógyszert felírhatja a kezelőorvosa vagy a háziorvosa is.

Műtéti sebére steril kötés kerül, mely nem vízálló.

A kötés szárazon és tisztán tartásáról Önnek kell gondoskodnia. Az véressé váló vagy átázó kötést mihamarabb cserélni kell.

A műtéti kezelést követően a seb környéke nagyon sokszor beduzzad. Amíg ez az állapot fennáll, fájdalmat okozhat. Ez a feszülő fájdalom jól csillapítható jegeléssel. Ennek érdekében kb. 3 óránként 15 percre a sebre és környékére törölközőbe csavart jégzselét tehet.

Az operált végtag terhelhetőségét nagyban befolyásolja, hogy milyen műtét történt. Erre irányuló javaslatot a zárójelentésben talál.

A varratok eltávolítására általában 12-14 nappal a műtétet követően kerülhet sor.

A varratszedést követően a műtéti heget már érheti kevés víz (zuhanyzás ilyenkor már engedélyezett), de további 10 napig (vagyis amíg a seb tökéletesen meg nem gyógyult) fürdés még nem javasolt.

A legtöbb műtét után feltétlen javasolt a rugalmas pólya (fásli) vagy kompressziós harisnya viselése is. Ezt addig kell használni, ameddig az antikoaguláns (thrombózis megelőző) kezelés tart.

Ortopéd műtéteket követően csaknem mindig előírt és javasolt vérrögképződés (thrombozis) megelőzésére az úgynevezett antikoaguláns kezelés. Ennek az időtartama a műtét nagyságától , illetve a szükséges tehermentesítés időszakától is függ. Ez néha betegenként elég eltérő lehet, mivel csaknem mindig egyénre szabott. Azt, hogy a thrombózis megelőzést meddig kell alkalmaznia, egyértelmű javaslatot ugyancsak a zárójelentésben fog találni.

Ha otthonában lázat, a seb környezetében bőrpírt, vagy lüktető fájdalmat tapasztal, akkor azonnal keresse fel az operáló intézményt. A fent felsorolt tünetek gyulladásra utalhatnak.

Az elfertőződött seb gyógyítása ugyanakkor hosszadalmas folyamat lehet, az ilyen esetekben további műtéti kezelés is szükségessé válhat.

Fontos tudnivalók a csípő- és térd-protézis beültetést követő lábadozási időszakról:

Csípő- és térd-protézis beültetés esetén a kórházi felvétel a műtétet megelőző napon történik.

Ilyenkor a műtétet végző orvos (vagy felvevő orvos) újból megvizsgálja a beteget és szemrevételezi a műtéti területet. Ez azért nagyon lényeges, mert az esetleges kisebb gyulladásos- vagy gennyes- bőrelváltozásokat minden esetben ki lehet kiszűrni.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a beteg szervezetében lévő esetleges gennyes gógokat (pl.: foggranulóma) is ki kell szűrni és meg kell gyógyítani. Ezek megléte esetén az esetleges műtéti kockázat (sebgennyedés, sebfertőződés) jelentősen megnövekedhet. Ilyenkor minden esetben a protézis beültetésének halasztását szoktuk javasolni, míg az illető gyulladás meg nem szűnik.

A protézis beültetés kb. két óra műtéti tartózkodást igényel, ebből körülbelül 1-1,5 óra a tényleges műtét ideje.

A beteg a műtétet követő nap felkelhet, ebben kezdetben a gyógytornász segítséget nyújt, illetve a beteg speciális tornagyakorlatokat végez. Ugyanakkor csípőprotézis beültetését követően a beteg megtanulja, hogy milyen ú.n. „veszélyes” mozdulatokat kell kb. 2 hónapig a műtétet követően kerülnie. A feltétlenül kerülendő mozdulatok körébe tartozik többek között a csípőízület behajlítása vagy a törzs előredöntése 90 fok fölé. Ugyanakkor az operált alsó végtaggal kerülni kell a másik alsó végtag keresztezését és a végtag kifele forgatását is (ugyancsak 2 hónapig)!

Ezeket a mozdulatokat azért ajánlott az első 2 hónapban kerülni, mert a beültetett csípő műízület korántsem olyan stabil, mint az eredeti volt, mivel a műtét során a csípőízületi tok egy része is eltávolításra kerül a legtöbb esetben. Amíg ez újra nem képződik (kb. 6-8 hét), és ezáltal a csípőízület stabilabbá válik, addig ezeket a tiltott mozdulatokat kerülni kell.

Amennyiben a beteg a csípőprotézis beültetése után az első 2 hónapban nem megengedett mozdulatokat végez, akkor számolnia kell egy esetleges csípőízületi ficam létrejöttével, amely mindenképpen egy újjabb műtét elvégzését teszi szükségszerűvé, mégpedig a létrejött ficam helyretételét (repositiojat), amelyet altatásos érzéstelenítésben (narkózisban) végzünk.

A kórházi bent tartózkodás ideje átlagosan 7-10 nap.

Hazabocsátást követően további izomerősítő torna szükséges. Kb. 6 hétig a beteg csak segédeszközzel (általában könyökmankóval) járhat.

6 héttel a műtét után csaknem minden esetben javasolt kontroll röntgen vizsgálat. Ha a protézis jó helyzetben van és nincsenek kilazulásra utaló jelek, akkor a teljes terhelés a mankó fokozatos elhagyása mellett megkezdhető.

A csípő- és térd-protézis várható teljes rehabilitációs ideje kb. 3 hónap.
<h2Térdízületi tükrözés (arthroscopia)

térd arthroscopiaA térdízületben sok olyan eltérés, sérülés alakulhat ki, mely endoszkópos műtéttel (térdízületi tükrözés, arthroscopia) kiválóan hozzáférhető és megoldható:

  • meniscus sérülés, szakadás
  • izületi szabadtest
  • a terhelési porcfelszín felrostozódása, porckopás
  • keresztszalag részleges vagy teljes szakadása

Mikor van szükség a műtétre? Ha vizsgálattal lágyrész (csúszóporc, keresztszalag) szakadás vagy ízületi szabadtest igazolódott, ha az ízületben sérülést követően jelentős mennyiségű bevérzés alakult ki. Kifejezett porckopás esetén a térdízületi tükrözés kevésbé hatásos műtét, ilyenkor általában már csak a térdízületi protézis beültetés ad végleges megoldást.

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és általában röntgen felvétel szükséges. sebész

A beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik; mindkét módszer teljes fájdalommentességet biztosít a műtét során. Az operáció után néhány órával a beteg felkelhet; A műtétet egynapos sebészeti beavatkozás keretében legtöbbször elvégezhető.

A műtét során a térdízület két oldalán egy-egy pici metszést ejtünk, ezt portálnak nevezzük. Egyik portálon át egy speciális kamerával látjuk a térdízület belsejét, a másik portálon át pedig a megfelelő eszközökkel történik a beavatkozás.

A teljes felépülés a műtétet követően 3-6 hét. Azonban az operált térd már néhány nap múlva óvatosan terhelhető.

Térdízületi protézis beültetés

Számos térdízületi betegség vezethet a térdízület előrehaladott porckopásához, mely szükségessé teheti a térdízületi porcfelszín pótlását, a protézis beültetést.

Mikor van szükség a műtétre? Amikor a térdízület fájdalma a mindennapi tevékenységek elvégzésében komoly zavart okoz. Műtétet akkor választunk, ha más kezelések - gyógyszeres terápia, fizioterápia - már nem hatásosak.

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és röntgen felvétel szükséges a panasz okának tisztázására, a porckopás mértékének megállapítására. Ha a porckopás az ízület egészét érinti, a teljes felszínpótlás ajánlott.

A beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik; mindkét módszer teljes fájdalommentességet biztosít a műtét során. A műtéthez átlagosan egy hét kórházi bentfekvés szükséges.

A teljes felépülés a műtétet követően 3-6 hónap.

A bütyök (hallux valgus) korrekciós műtétei

A bütyök a nagylábujj deformitása. A bütyök deformitás mellett szinte mindig kialakul a nagyujj oldalirányú elmozdulása is. A nagyujj előbb-utóbb a második lábujj alá csúszik, így a cipő viselésében komoly problémát okoz.

Mikor van szükség műtéti megoldásra? Amikor a bütyök fájdalmat, panaszt okoz, ill. ha a normál cipő viselését nem teszi lehetővé.

A műtét előtt fizikális vizsgálat és röntgen felvétel szükséges a láb deformitásának pontos feltérképezésére, és a legmegfelelőbb műtéti típus kiválasztására.

A beavatkozás
Mérsékeltebb deformitás esetén elegendő lehet a nagyujj alapízületének belső oldalán kialakult bütyök levésése, a lágyrészek átrendezésével kombinálva. Ha a nagyujj hibás állása mellett az előláb is kiszélesedett, az első lábközépcsontot át kell vágni, eltoljuk oldal irányba, és csavarral rögzítjük, ezáltal az előláb szélessége csökken. A nagy lábujj beállítását a korrigált helyzetbe ezután végezzük.
Az utóbbi műtétet követően 4-6 hétig a talp belső széle nem terhelhető, és a teljes csontos átépülés kb. 3 hónapig tart. A korrekció mértéke azonban lényegesen nagyobb, mint a bütyök egyszerű levésése esetén. Mindkét fenti műtét egy napos sebészet keretében is elvégezhető.

A teljes felépülés a műtét típusától függően 1,5-3 hónap, azonban a munkába való visszatérés 3-6 hét után már lehetséges.

Csípő protézis beültetés

Számos csípőízületi betegség vezethet a csípő porckopásához. Előrehaladott kopásos esetekben a protézis beültetés választható.

Mikor van szükség a műtétre? Amikor a csípőízület fájdalma, ill. beszűkült mozgásterjedelme a mindennapi tevékenységek elvégzésében komoly zavart okoz, az életminőség romlásához vezet. Műtétet akkor választunk, ha más kezelések - gyógyszeres terápia, fizioterápia - már nem hatásosak.

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és röntgen felvétel szükséges a csípőtáji panasz okának tisztázására, valamint a protézis típusának kiválasztására.

A beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik; mindkét módszer teljes fájdalommentességet biztosít a műtét során. A műtéthez átlagosan egy hét kórházi bennfekvés szükséges.

A teljes felépülés a műtétet követően 3-6 hónap.

A csípő protézisek fő alkotórészei: a vápa, a vápabetét, a szár és a fej. Ezek különféle anyagokból készülhetnek és a csontban ragasztóval (ún. csontcementtel) vagy cement nélküli technikával rögzíthetők. A protézis kihordási ideje átlagosan 15-20 év. Ezután az elkopott vagy kilazult alkotórészek az esetek döntő többségében műtéti úton kicserélhetőek.

A gyulladáscsökkentő (szteroid) injekciókról

Az ízületi gyulladás jellemzője az érintett ízület duzzanata, fájdalma. Fontos, hogy ezt a gyulladást nem baktériumok okozzák, hanem az ízület belhártyájában kialakuló izgalmi állapotra adott reakció váltja ki.
Az ízületi gyulladások, valamint a gerincfájdalmak egy részének kezelésében az általános gyulladáscsökkentők (hűtés, pihentetés, fizikoterápia) mellett lehetőség van a duzzanat,, fájdalom gyorsabb csökkentésére, megszüntetésére is ízületi injekció segítségével.

Mit tartalmaz az injekció? Az ízületbe adott gyulladáscsökkentő injekciók szteroid tartalmúak, melyek igen erős hatásúak.

Miért jobb az injekció, mint a tabletta? A szájon át bevett szteroid készítmények mellékhatása az injekciónál sokkal fokozottabban jelentkezik. Ha a gyulladás csak egy ízületet érint, akkor az injekciós kezelés hatásosabb, sokkal kevesebb mellékhatás mellett.

Hova adható ez az injekció? Bármely ízületbe: térdbe, csípőbe, vállba, bokába.

Hogyan történik a kezelés? Az ízületek, sarok injekciózása járóbeteg rendelésen történik. A kúra 2-3 darab injekciót tartalmaz.

A porcpótló (hyaluronsav tartalmú) injekciókról

A tabletta formájú porcregeneráló készítmények igen népszerűek egyszerű alkalmazhatóságuk miatt. Ezeknél is hatásosabb azonban az ízületbe adott porcpótló injekciós forma.

Miért jobb az injekció, mint a tabletta? A szájon át bevett készítmények az emésztőrendszerünk segítségével szívódik fel. A gyomorsav azonban sok készítményt felold, ezért nem használható tabletta formájában.

Mit tartalmaz az injekció? Az ízületbe juttatott igen sűrű folyadék két fő alkotórészt tartalmaz:

  • hyaluronsavat, a porc egyik fő alkotórészét
  • az ízületi súrlódást csökkentő kenőanyagot

Az alkotórészek hatása igen hosszú ideig - akár 3-6 hónapig is - fennáll.

Melyik ízületbe adható ez az injekció? Elvileg bármelyik ízületbe. A két leggyakrabban kezelt ízület: a térd és a csípőízület.

Hogyan történik a kezelés? Mindkét ízület injekciózása ambulánsan történik. A kúra 3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz.

A porcpótló injekció nem minden esetben képes javulást eredményezni. Kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás ad megfelelő eredményt.

Mentés