Az ujjak zsugorodása (Dupuytren contractura)

Az ujjak zsugorodása (Dupuytren contractura)Az ujjak zsugorodását (Dupuytren kontraktúráját) a tenyérben húzódó erős kötőszövetes réteg betegsége okozza. Ennek a rétegnek a rostjaiban először heges csomók jelennek meg. Azután a rostok hosszirányban zsugorodni kezdenek és az ujjakat (jellemzően a gyűrűs ujjat, a kisujjat, vagy mindkettőt) behúzzák a tenyér felé, így azok nem nyújthatók ki teljesen. Az ujjak zsugorodása sokkal gyakoribb férfiak esetében, illetve cukorbetegeknél. A betegség orvosi vizsgálattal jól kiszűrhető a jellegzetes zsugorodások miatt.

Ameddig az elváltozás fájdalmat nem okoz, és az ujjakat nem vagy csak minimálisan húzza be, az ujjak tornáztatásával egy esetleges műtéti kezelés sokszor halaszthatóvá válik. Azonban ha ez az állapot rosszabbodik, annak a mielőbbi műtét ellátása javasolt.

A Dupuytren kontraktúra műtéti ellátása során a heges kötegek és csomók teljes eltávolítása szükséges. Előrehaladott esetekben sokszor a tenyéri bőr plasztikájára is szükség lehet. Az egyszerűbb esetek gyógyulási ideje 3 hét.