Baker-ciszta (izületi folyadékkal telt tömlő a térdhajlatban)

Baker-ciszta (izületi folyadékkal telt tömlő a térdhajlatban)térdhajlatban kialakult feszülő tömlőt nevezzük Baker – cisztának (poplitealis tömlőnek).

Ez a Baker-ciszta szinte minden esetben a térdizületben zajló folyamatra utal (néha ez a folyamat lehet tünetmentes is). Ilyenkor az ízületi belhártya izgalmi állapota miatt a kelleténél több ízületi szabad folyadék termelődik. A megnövekedett ízületi nyomás az ízületi tok leggyengébb részén, a hátulsó falon kezdetben kis, majd egyre nagyobb kiboltosulást (tömlőt) eredményez, mely megtelik ízületi folyadékkal. A tömlő (cyszta) lassan kitágulva egyre több ízületi folyadékot tartalmaz. Ha kb. diónyi nagyságot elér, akkor már feszülő térdhajlati fájdalmat is okoz.

A Baker ciszta esetében a térdhajlatban fájdalmas duzzanat alakul ki, mely tapintással legtöbbször jól érezhető. Néha nem egyértelmű a diagnózis, ilyenkor kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet (pl. ultrahang-, vagy mágneses rezonancia vizsgálatra).

Nagyon sokszor összetéveszthető a Baker cyszta más elváltozásokkal, mint például kitágult viszér betegséggel, vagy más térszűkítő folyamatokkal (pl. tumorral).

Baker cyszta kezelése: minden esetben a kiváltó okot kell kezelni, ebben az esetben a térdízületben zajló folyamatot, ami a térdízületi belhártya izgalmát és ezáltal túlzott folyadék-mennyiség szaporulatot okoz. Ha az ízületi gyulladást sikerül mérsékelni, a ciszta magától is megkisebbedhet, illetve el is tűnhet.

A Baker ciszta műtéti eltávolítása csak elvétve javasolt, amikor a ciszta mérete már olyan nagy, hogy a térdhajlatban futó erek és idegek nyomását okozza. A műtét a térdhajlatban viszonylag nagy feltárást igényel, a cyszta eltávolítása után a kiújulás esélye nagy.