Csontkinövések (Exostosis)

CsontkinövésekCsontkinövésekGyermekkorban a csontok végein növekedési zóna található, ahol a csont hosszirányú növekedése zajlik. Egyes esetekben megtörténhet, hogy ebben a növekedés zónában oldalirányban is csontnövekedés indul meg. Ez az oldalirányú növekedés a teljes növekedés lezárultáig folytatódik, és néha elég nagy csontkinövésekhez vezethet, melyek sokszor igen jól kitapinthatóak.

A csontkinövésekkel csaknem mindig a hosszú csontok végeihez közel találkozunk, ami azt jelenti, hogy az ízületek közelében alakulnak ki. Ezekre az elváltozásokra jellemző, hogy az eltávolítás utáni a szövettani vizsgálat szinte mindig jóindulatú elváltozást mutat ki.

Panaszokat akkor okoznak, ha nagy méretük miatt a környező ín-izom-képleteket nyomja, ami többnyire fájdalmas mozgáskorlátozottságot okoz.

A csontkinövés diagnózis felállításában fontos szerepe van az alapos orvosi vizsgálaton túl a röntgen felvételnek. Amennyiben az elváltozás külleme alapján egyértelműen kimutatható ennek a jóindulatú volta, akkor további képalkotó vizsgálatra már nincs szükség.

Amennyiben a radiológiai kép nem egyértelmű és az elváltozás a betegnek panaszokat okoz, akkor a csontkinövés műtéti eltávolítása és ezt követően szövettani vizsgálata indokolt.

A CSONT DAGANATOK MŰTÉTI KEZELÉSE

 

Az esetek döntő többségében ha a jóindulatú csontdaganat panaszokat okoz, akkor ennek a műtéti eltávolítása javasolt.

Amennyiben a jóindulatú csontdaganat jól körülhatárolt és nem, vagy csak igen lassú növekedési hajlamot mutat, akkor a műtéti kezeléstől eltekinthetünk. Ez utóbbi esetben azonban szükséges a jóindulatú csontdaganat szoros, bizonyos meghatározott időnkénti radiológiai utánkövetése.

A csontkinövés műtéti kezelése folyamán a csonttumort teljes egészében eltávolítjuk és szövetteni vizsgálatra küldjük.

Csontciszták esetében az csontüreget kikaparjuk, majd csonttal töltjük ki

Ha a csont daganatra csonttörés után derül fény, akkor ebben az esetben pathológiás törésről (kóros, nem megfelelő behatás után jön létre a törés) beszélünk. Ilyenkor a csont törését is el kell látni egy műtét alatt.