Ferdenyak (Torticollis)

FerdenyakJellegzetes fejtartás ferdenyak esetén.

A képen jól látható, hogy a jobb oldali fejbiccentő izom megrövidülése okozza az elváltozást.

ferdenyak leggyakrabban a születés után fokozatosan alakul ki.

A ferdenyak oka a fejbiccentő izomnak (lásd a képen) a szülés során elszenvedett sérülése, bevérzése. A bevérzés hegesedést okoz, mely az izom hosszát csökkenti, és annak normális növekedésést gátolja. Így kialakul a jellegzetes fejtartás. Megfelelő kezelés nélkül éveken át rosszabbodhat, mely végül a koponyacsont aszimmetrikus torzulásához vezet. Előfordul kétoldali formája is, ekkor a fej nem oldalra fordul, hanem a mellkashoz képest előre húzódik.

Ferdenyak korai felismerése:

A csecsemő a fejét következetesen egy oldalra fordítja, a másik irányba csak alig képes mozgatni. A gyermek egy éves korára enyhe arc-aszimmetria alakul ki, mely az évek során egyre erősebbé válik. Nagyobb korú gyermeknél jól látható, hogy nyakát a beteg oldal felé billentve tartja, és fejét az ép oldal felé fordítja.

Orvosi vizsgálattal a betegség jól kiszűrhető. Az izomban kialakult hegesedést általában jól ki lehet tapintani.

A ferdenyak esetén rendszeres és korai gyógytornára is szükség van.

A nagyobb gyerekeknél nyaktartó gallér viselése segíti a zsugorodott izom nyújtását.

A ferdenyak műtéti kezelése

Amennyiben a fenti kezelések nem hatásosak, az izom tapadásának műtéti felszabadítása szükséges. A műtét után néhány hétig nyaktartó gallér viselése szükséges. A már kialakult arc deformitás általában megmarad a műtét után is, ezért fontos a kezelés mielőbbi elkezelése.