Golfkönyök (Epicondylitis medialis Humeri)

A golfkönyök minden szempontból nagyon hasonló kórkép, mint a teniszkönyök, csak itt a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik. A teniszkönyöknél a fájdalom a könyökízület ellenkező oldalán, a könyökizület külső részén jelentkezik. A golfkönyököt legtöbbször az alkari hajlító izmok túlterhelése okozza. Ez ritkább betegség, mint a teniszkönyök, és elsősorban a kéz szorító terhelése során alakul ki , például golfozóknál (erről is kapta a nevét).

A golfkönyök kezelésemegegyezik a teniszkönyök kezelési elveivel, természetesen itt a kezelést a könyök belső oldalán alkalmazzuk.

Kifejezett fájdalom esetén a túlterhelt izmok degenerált inas részének injekciós kezelése (infiltraciója) javasolt szteroid tartalmú készítménnyel, amely gyors és erőteljes javulást eredményez az esetek döntő többségében.

Amennyiben a panaszok nem kellően enyhíthetőek a fent említett kezeléssel, akkor szóba jön egy úgynevezett Trombocita koncentrátummal történő injekciós kezelés (GPS) is. Ez azt jelenti, hogy kb. 20 ml  vért veszünk a betegtől, ezt speciális fecskendőben (bizonyos természetes anyagok hozzáadása után) centrifugálással  szétválasztjuk a vér alakos elemeit egymástól. Az eljárással nyert trombocita koncentrátumot az érintett degenerált  ínba adjuk vissza. A már említett vérlemezkéknek (trombocitáknak) az a jó tulajdonsága van, hogy tele vannak növekedési faktorokkal, melyek a degenerált ínszövet átalakítását indítják be. Ez a folyamat kb 2-3 hónapig is eltarthat, ez alatt a könyöktáji fájdalmak fokozatosan meg is szűnhetnek. Ezzel a kezeléssel ez idáig nagyon jó tapasztalatokat szereztünk, ami alátámasztja az irodalomban talált kitűnő eredményeket.

Az eljárást követően speciális nyujtógyakorlatok végzése is szükséges.

Konzervatív kezelésre nem reagáló esetekben a műtéti megoldás is szóba jön, de csak abban az esetben, ha az előbb felsorolt kezelési módszerekkel nem érjük el a panaszok csökkenését.

A műtéti eljárás során a csonthártyáról az elhúzódó fájdalmat okozó izom ínas eredési pontotját részlegesen leválasztjuk.