Keresztszalag szakadás

Keresztszalag szakadásA térdízületben két keresztszalag helyezkedik el. Az elülső keresztszalag viszonylag sérülékeny, a hátsó keresztszalag sérülése meglehetősen ritka sérüléstípus.

Jellemzően a térdízület megcsavarodása következtében alakul ki, ilyenkor a sérülést követően legtöbbször egy feszülő ízületi folyadékgyülem is kialakul, amely a szakadás miatt vérrel van tele (mivel ilyenkor kisebb erek is sérülnek).

Egyéb jellemző tünet lehet még keresztszalag szakadást követően a térdízületi instabilitás érzés, ilyenkor a térdízület helyzetváltoztatáskor nem kellően stabil (más szóval “lötyögős”).

Az elülső keresztszalag nem mindig szakad el teljes vastagságában. Ilyenkor a térd kevésbé instabil. Ebben az esetben egy megfelelő térdrögzítő viselése általában elegendő.

Amennyiben az elsülső keresztszalag teljesen elszakad, akkor a térdízület nem képes a legtöbb sporttevékenység végzésére. Amennyiben a páciens mindenképpen szeretne bizonyos térdízületet megterhelő sporttevékenységeket űzni, ebben az esetben a szalag műtéti pótlását szoktuk javasolni. Amit mindenképpen tudni érdemes, az hogy a térdszalag helyreállító (pótló) műtétnek a felépülési ideje sokszor igen hosszú lehet (kb. 5-6 hónap).