Porcsérülés, porcleválás

porcsérülésporcleválás

A képeken a fehér terület jelzi a normális ízületi porcfelszínt, míg az ebben található szigetszerű sárga terület jelöli a porcsérülés (porcleválás) helyét.

Különböző ízületi sérülések (rándulás, ficam, csavarodás) miatt nagyon sokszor az ízületi üvegporc felszíne is megsérülhet, aminek következtében kissebb-nagyobb porcdarabok válhatnak le a csontos alapról. Ilyenkor a csupasz csontfelszín vérzése miatt az ízületben vér jelenik meg, olykor az ízületből leszívott folyadék zsírcseppeket is tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy a csont is sérült, és abból is letörött egy kisebb-nagyobb darab, vagy egy ízületi résbe hatoló csonttörés is fennáll.

A letört porcdarabka az ízületben szabad testként viselkedik és az ízületi felszínek közé beúszva annak a beakadását fogja eredményezni.

Ha a letört porcdarabka kicsi, akkor ennek az arthroskopos eltávolítása indokolt, mielőtt az érintkező porcfelszíneken is károsodást okozhatna.

Nagyobb porcdarab leválása esetében, ha ennek csontos az alapja, akkor a legtöbb esetben a porcdarabka visszarögzíthető az eredeti helyére felszívódó szövetragasztóval, mini csavarral.

Ha a levált porcdarab elég nagy, de nem életképes és a terhelő felszínről származik (ezt főleg az alatta lévő csontalap vérkeringésének károsodása okozza).

Ha a porchiány a kiterjedése nem haladja meg a 3 négyzetcentimétert, akkor az ú.n. mozaik plasztikával helyre lehet állítani a terhelő porcfelszínt. Ez azt jelenti, hogy az érintett ízület nem terhelő (indiferens) részéről veszünk oszlop alakú csontos-porcos blokkot, és azt ültetjük át a terhelő felszínen lévő porchiány helyére. Ez legtöbbször több darabból is állhat és úgy néz ki mint egy mozaik (innen is kapta a nevét, lásd a képen).

felszínpótló protézis beültetés

A nagyobb kiterjedésű csont elhalás talaján létrejött porcleválás esetében csaknem minden esetben felszínpótló protézis beültetés válik szükségessé.