Végtag tengelyeltérések

Végtag tengelyeltérések
A végtagok tengelyeltéréseinek számos oka lehet, pl.:

  • csonttörés, amely rossz helyzetben forrt össze
  • a csontok növekedési zónájának fejlődési zavara
  • a csontok növekedési zónájának sérülése
  • veleszületett csont fejlődési rendellenesség

Kisebb tengelyeltérés általában csak esztétikai panaszt okoz.

Ha a deformitás (tengely eltérés) nagyobb, az már az ízület egyes részeinek túlterhelését és itt korai porckopáshoz vezet.

A tengelyeltérések egy része a kor előrehaladtával, a gyermek csontnövekedése folyamán magától is javulhat. Például enyhe „X” vagy „O” térd deformitást a gyermek a növekedés befejeztéig úgymond „kinőheti”.

Ha azonban a tengelyeltérés jelentős, akkor szükség lehet annak műtéti korrekciójára is.

A végtag tengelyeltérések műtéti korrekciója

Végtag tengelyeltérések
Ha a tengelyeltérés az ízület közelében van, a növekedés intenzívebb szakaszában, gyermekkorban a csont növekedési zónája fém áthidaló beültetésével a kívánt oldalon leállítható. Ebben az esetben a csont másik oldala tovább nő, és így a tengelyeltérés jelentősen csökken, vagy ideális esetben el is tűnhet. Ezt követően a fémimplantátumot eltávolítjuk.

Ha a növekedés már befejeződött, akkor az érintett csontot alapos műtéti megtervezést követően a kívánt helyen átvágjuk, majd a végtag tengely beállítása után, a csontvégek rögzítését már relatíve igen kis műtéti feltárás mellett (minimál invazív eljárással) ma már nagyon korszerű szövetbarát implantátumokkal rögzítjük. Ezt követően átmenetileg néhány hétre a végtag tehermentesítésére is szükség van, viszont gipszrögzítés alkalmazása a műtétet követően csak nagyon elvétve szükséges.